Sveriges nya nationella cybersäkerhetsstrategi
Idag höll ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin, en pressträff där han presenterade Sveriges nya nationella cybersäkerhetsstrategi.
Bohlin betonade att Sverige befinner sig i ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge, där cyberdomänen utgör en central arena för hot och antagonism. Därför måste cybersäkerhetsarbetet tas på större allvar.
Under lång tid har arbetet med cybersäkerhet varit eftersatt, vilket bekräftades i Riksrevisionens granskning av regeringens insatser mellan 2017 och 2022. Nu pågår arbetet med att införliva NIS2-direktivet genom en ny cybersäkerhetslagstiftning, samtidigt som satsningar görs för att stärka kompetensen, bland annat genom det nationella cybersäkerhetscentret.
En ny strategi – varför och vilken nytta?
En ny strategi – varför och vilken nytta?
Strategin ska fungera som en styrning för hela Sveriges cybersäkerhetsarbete. Den innehåller mätbara mål och en konkret åtgärdsplan för att stärka landets cybersäkerhet.
Den är indelad i tre huvudområden:
Pelare A: Systematiskt och effektivt cybersäkerhetsarbete
Pelare B: Ökad kunskap och kompetens inom cybersäkerhet
Pelare C: Förmåga att förebygga och hantera cybersäkerhetsincidenter
Strategin gäller för perioden 2025–2029 och innehåller mål för var Sverige ska befinna sig 2030 inom respektive område. För att uppnå dessa mål definieras specifika åtgärder i en handlingsplan, som uppdateras årligen.
Exempel på åtgärder
Regeringen har gett MSB, tillsammans med FRA och Försvarets materielverk, i uppdrag att genomföra en teknisk kartläggning av kommunernas cybersäkerhetsförmåga. Dessutom har beslut fattats om att anta en förordning för det nationella cybersäkerhetscentret, där FRA får huvudansvaret. Centret ska successivt bli mer operativt och ändamålsenligt.
Bohlin understryker att strategin inte är en "hyllvärmare" med vaga mål, utan en konkret plan med tydliga åtgärder.
Avslutningsvis uppger Bohlin att ett starkt cybersäkerhetsarbete är avgörande för att bygga ett motståndskraftigt och konkurrenskraftigt samhälle. Cyberhot, både från statsaktörer och kriminella, kan orsaka stora kostnader och skada Sveriges intressen. Därför menar han att det är det centralt att stärka cybersäkerheten och bygga upp en bättre beredskap.
Se pressträffen i sin helhet eller läs mer på regeringens hemsida.