Malware – skadlig programvara
Ordet Malware kommer från engelskans ”Malicious software”. På svenska kallas det skadlig programvara eller skadlig kod.
Malware är ett samlingsnamn för programkod som skapats för att störa, skada eller på olämpligt eller olagligt vis utnyttja datorsystem. Syftet kan vara att ta kontroll över system och spionera på aktiviteter, stjäla användaruppgifter, eller attackera andra från det kapade systemet.
Malware sprids oftast av avancerade cyberkriminella för att bedriva utpressning. Även fientligt sinnade stater kan använda sig av malware med otillbörlig påverkan eller spionage som syfte.
Datorvirus är inte riktigt samma sak som malware, utan en av flera olika typer av malware som ett datorsystem kan drabbas av.
Några av de vanligaste typerna av malware:
Virus: Självreplikerande kod med skadlig effekt på infekterade system.
Worms (maskar): Fristående malwareprogram som kan sprida sig okontrollerat över både lokala datornätverk och internet.
Trojans (trojanska hästar): Program som utger sig för att vara något annat. Kan ha funktioner som spyware eller ransomware.
Spyware (spionprogram): Ett program som har som syfte att samla information och skicka vidare utan den angripnes vetskap.
Ransomware (gisslanprogram, utpressningsprogram): Ett program som krypterar och blockerar filer i den angripna datorn. Syftet är oftast att begära en lösensumma för att återställa systemet.
Rootkits (spökprogram): Dold programkod som ger åtkomst till delar i datorsystemet som normalt ska vara skyddade.
Backdoors (bakdörrar): Program som ger åtkomst till en dator genom att kringgå normal inloggning. Kan användas för att angriparen ska kunna styra datorn på distans.
Hur kan man drabbas av malware?
Phishing
Det vanligaste sättet att sprida malware är så kallad phishing (nätfiske) en typ av social manipulation, där användaren själv hämtar den skadliga koden genom att klicka på en länk i ett mail eller en webbplats eller genom att lockas ladda ner spännande program från internet.
Säkerhetsbrister
Angripare brukar också använda sig av säkerhetsbrister i datorsystemen. Det är viktigt att installera de senaste uppdateringarna av säkerhetsskydd och programvaror.
Hur kan man se om man drabbats av malware?
Datorn kan plötsligt bli mycket långsammare. Det kan bero på att någon jobbar i bakgrunden. Om man får problem med att starta upp och stänga ner datorn kan det bero på malware.
Minskat lagringsutrymme i datorn kan vara ett tecken på malwareangrepp. Malware kan ta mycket plats i datorns lagringsutrymme.
Om du omdirigeras till webbplatser du inte sökt och om webbläsaren jobbar mycket långsammare kan det vara ett misstänkt malwareangrepp.
Hur skyddar man sig mot malware?
Öppna inte mail från okända avsändare
Uppdatera operativsystem och säkerhetsskydd, webbläsare och programvaror
Undvik osäkra webbplatser. Anslutningsprotokollet https (hypertext transfer protocol secure) indikerar att internetanslutningen är krypterad. Som användare skall man då kunna lita på att webbservern är densamma som den utger sig för att vara.
Installera en adblocker för att slippa pop-up och annan oönskad reklam.
Installera ett bra antivirusprogram
Hur blir man av med malware?
Scanna datorn med ett antimalwareprogram eller malware remover.
Säkerhetskopiera regelbundet så att du kan återställa datorn efter tex en ransomware-attack. Att betala lösensumman är oftast ingen bra lösning. Attackerna kan återkomma.
När malware är borttaget, byt alla lösenord.