Informationssäkerhetsmånaden
Oktober är informationssäkerhetsmånaden och det genomförs flera initiativ både nationellt och internationellt. I Sverige driver MSB den svenska kampanjen i samråd med Polisen. Från EU:s byrå för nät- och informationssäkerhet (Enisa) drivs European Cyber Security Month, som funnits sedan 2012. Både den svenska och EU:s kampanjer har fokus på att lyfta frågor kring informations- och cybersäkerhet för allmänheten och företag. Kampanjen i Sverige heter ”Tänk Säkert” med syftet att öka medvetenheten kring dessa frågor och årets tema är nätfiske, säkra lösenord och säkerhetskopiering.
Nätfiske innebär att en hackare skickar ut falska epostmeddelande ofta med länkar som leder till en fejkad hemsida som har i syfte att hämta in uppgifter (ex lösenord) från mottagaren, det kan också innebära att när man klickar på en länk eller en fil i epostmeddelandet så installeras ett virus på mottagarens dator som ger hackaren olika möjligheter att utföra attacker på eller i mottagarens dator eller IT-miljö.
Säkra lösenord är ett sätt att stoppa hackare från att komma åt dina konton på internet, exempel din epost. Att ha ett bra och säkert lösenord är viktigt och något att tänka på är att ha långa lösenord och att inte återanvända dessa på flera tjänster. Det finns också tjänster för att hantera lösenord som kan hjälpa till att komma ihåg lösenorden och minska riskerna med att man återanvänder eller tappar bort lösenorden, bra för de som har många tjänster och konton på internet.
Säkerhetskopiering handlar om att skydda sin data på ett säkert sätt när en incident inträffar. Att ta kopior på information och att se till att den informationen inte påverkas vid tillexempel ett virusangrepp eller när en hårddisk går sönder i datorn kan ske genom att förvara säkerhetskopian på en extern plats exempelvis en extern hårddisk eller ett USB-minne. Det är också viktigt att se till att det går att återställa informationen från säkerhetskopia. Genomför säkerhetskopiering med jämna mellanrum och hellre ofta än sällan för att minska eventuella förluster av den information som är viktigt för dig eller ditt företag.
MSB har presenterat flertalet guider och checklistor för både privatpersoner och företag där det finns konkreta och tydliga tips på vad man som privatperson ska tänka på för att inte bli utsatt för tillexempel nätfiske.
Information om kampanjen Tänk Säkert på MSB:s hemsida.
MSB Checklista för allmänheten: https://rib.msb.se/filer/pdf/30140.pdf
MSB Checklista för företag: https://rib.msb.se/filer/pdf/30135.pdf
Enisa i EU genom årets kampanj till ”Be Smarter than a Hacker” valt att fokusera på temat Social engineering, det innebär i grunden att en hackare använder olika metoder, exempel nätfiske eller att man utger sig för att vara någon annan i ett telefonsamtal för att komma åt känslig informations som tillexempel lösenord eller bankuppgifter. På Enisa hemsida finns det information kring årets tema och en kalender med aktiviteter och events som pågår under oktober månad.